KOSMETYKI

środa, 15 stycznia 2014

SPOSOBY NA POPRAWĘ NASZEJ ODPORNOŚCI I ZDROWIA - KWAS CHLEBOWY

Kwas chlebowy:
  • Powstaje z fermentacji razowego lub żytniego chleba (bez polepszaczy ) z dodatkiem cukru lub owoców (rodzynek) oraz drożdży.
  • Jest naturalnie gazowany (technologia wytwarzania jest podobna do warzenia piwa).
Zawiera:
  • Od 0,7 - 2,2 % obj. alkoholu - zaliczany jest do napojów bezalkoholowych.
  • Żywe bakterie kwasu mlekowego, które:

- pomagają trawić składniki pokarmowe w jelitach,
- zapobiegają wzdęciom i zaparciom,
- wpływają na przemianę materii,
- zwiększają odporność organizmu,
- pomagają zapobiegać przyleganiu "złych" bakterii do ścianek naszych jelit,

  • Witaminy z grupy B.
  • Witaminę C.
  • Ma słodko - gorzkawy smak ( można warzyć go na kwas wytrawny lub pół-słodki - w zależności od czasu i temperatury fermentacji ), zapach chleba oraz miodowo - brązowy kolor:)) 
  • Często na dnie butelki z kwasem znajduje się naturalny biały osad - fermentujące drożdże
POLECAM:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz